Zinkblände

Huvudrubrik

LOGGA
     
Konsult
Konst
Kemi

Geologi

Böcker
Mölndal
Tankar
Länkar

Program

Kontakt

Böcker tillhör livets goda, särskilt fackböcker


Jag läser mycket böcker, mest fackböcker. De allra flesta lånar jag på olika bibliotek. Jag har bibliotekskort i 5 kommuner samt tre universitetsbibliotek. Fackböcker lånar jag medan skönliteratur läser jag som E-böcker. Har haft lite oliak läsverktyg genom åren som t.ex. två IPAQ. I julklapp fick jag en läsplatta, Limited Label 7CK100, som fungerar bra. En recension på den kommer. Böckerna betygssätts med 1 till 5 kristaller kristall i bilden.
Styrelsen innifrån

Hon betraktar Styrelsen innifrån och reflekterar lite kring det.

En ganska intressant bok om hur det kan gå till i börsbolagsstyrelser. Hon ger gott om exempel men röjer aldrig personer eller företag.

Intressant det hon skriver om bonusar. Det har ingen funktion för hårt folk arbetar och de kan dessutom missbrukas eller slå fel.

Med livet framför sig

En pojke, Momo, med livet framför sig

"Madame Rosa knegade en gång med fittan men håller nu på att tappa huvudet och önskar därför abort för att slippa bli vegetarisk. "

".. och hade i likhet med många skalliga inte ett hår på huvet"

Två citat ur boken som man förstår om man läser boken. En berättelse om en pojke som växer upp hos en f.d. prostituerad i ett risig omgivning med massor av konstiga karaltärer. Men ändå en positiv bok och bitvis rolig men även djupt tragisk. Författarens historia är också intressant.

Kris i Dubai

Krisen i Dubai verkar vara över, för den här gången.

Boken är intressant och ger en mycket bra historisk återblick som förklarar vad som händer i området. Det är t.ex. en federation av 7 emirat som bildar Förenade arabemiraten. Abu Dhabi har det mesta av oljan. Dubai har satsat sig till sin rikedom medan de andra emiraten har sackat efter, mest för att de saknar olja. Alltihop är ungefär lika stort som Götaland.

80 % av alla som arbetar där är gästarbetare och av de som jobbar är 90% gästarbetare. Dubai består snart av en massa drönare.

Hur kan man skriva en hel bok om området utan att på en enda rad ta upp kvinnornas situation. Otroligt dåligt!

Moderna pirater, ett globalt gissel

Är Moderna pirater ett globalt gissel eller handlar det om något annat?

Efter att ha läst boken och tidigare läst t.ex. Tyst hav måste jag nog utbrista i ett: Heja pirater, i alla fall när det gäller de som härjar utanför Somalias kust. Det är rätt åt västvärlden att det blivit så här. Vi har själva orsakat detta genom det rovfiske EU-fartyg bedriver där.

Läs boken och fundera lite på vad orsaken till allt är. Att läsa om hur piraterna behandlades under Vietnamkriget är också så typiskt.

Den svenska insatsen kostade ungefär lika mycket som de lösensummor som betalas ut under ett helt år.

Socialt ansvar en god affär?

Kan Socialt ansvar vara en god affär? Kanske men kanske inte?

De 500 största företagen står för 80% av alla utlandsinvesteringar. Även om företaget har en uppförandekod som tillverkarna i t.ex. Kina måste skriva på kanske det inte fungerar eftersom Kina inte följer upp så att landets lagar följs, t.ex. vad gäller minimilöner.

Det finn Fair Trade och det fungerar bäst för bananer och kaffe men gäller endast 4% av handeln. Att länder har minimilöner som i princip fungerar som lönetak är ett av problemen. Allt hänger på konsumenten, men läs boken.

Mr Chance - FN i förfall

FN:s förfall under den Koreanska generalsekreteraren

En bok som alla på gymnasiet borde läsa. Ger en bra inblick i vad utrikespolitik och cyniskt maktspel gör med en organisation som många ser som världens hopp. Inag-Britt Ahlenius ger en skrämmande bild av hur FN fungerar och ständigt verkar misslyckas. En generalsekreterare som verkar tala med kluven tunga.

Samtidigt är det väl precis en sådan pajas de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd vill ha på den posten. Vi har ju Carl Bildt!

Slutsatsen jag drar: Lägg ner FN:s politiska delar och behåll resten, byt ut ledningen och riv allt i New York och flytta sedan från USA.

Göteborg trampar på sin historia

Göteborg trampar på sin historia, bokstavligen

För några hundra år sedan var Göteborg en av de bäst befästa städerna i Europa. Det var för att skydda staden mot den onde dansken. Det fanns vallgrav och 7 meter höga murar. Nu är allt ovan jord borta men det finns fortfarande en del att se om man tar sig ner under jord, t.ex. under det Sociala huset.

Dock verkar det inte finnas några organisreade turer för turister som visar denna spännande del av Göteborg. Npgot att kolla upp nästa gång du är i stan, kolla med Turistcentrat på Avenyn.

Vägen till din första miljon

Alla kan bygga en egen pengamaskin. Tror inte det!

Författarens råd är att i tidiga år avstå från att konsumera och istället satsa på aktier. Det är dessa aktier som är pengamaskinen.

Intressant att fundera på vad som händer om alla börjar följa hans råd och jobbar för att skapa sig sin egen pengamsakin. Att ha en sådan ger frihet att resa och göra det man vill. Vem av alla dessa pengamakinsägare ska då hämta våra sopor, köra bussarna o.s.v. 

Hoppa över boken om du inte har läst alla andra av den här typen.

Vaska guld i Sverige
110211

Går det att Vaska guld i Sverige?

Visst finns det guld att hitta även i Sveige om man vet vad man ska leta och hur man gör. Boken är från 1986 men helt OK. Boken inleds med lite geologi och sedan tips på lämpliga ställen och leta och hur man förbereder sig genom att studera geologiska kartor. Hur man vaskar beskrivs också noggrannt i boken samt olika hemmabyggen för att öka effektiviteten i letandet. Det finns också tekniska hjälpmedel som det sk guldspjutet.

En kul bok, på ca 60 sidor, att läsa. Man blir lite sugen på att ge sig ut med vaskpannan i vår. Författaren har ett guldletarställe i Ädelfors dit man kan åka. Jag  tänkte åka dit i sommar om jag kan.

Hatar gud kvinnor
110209

Hatar gud kvinnor? Svar JA!

"Sanningen är att de som tror idag tror på en oförsonlig, straffande och till och med grym gud. En gud som värderar vissa människor högre än andra och vill se andra utplånade. En gud som anser att kvinnor är värda mycket mindre än män och som anser att de bör straffas hårt av de simplaste skäl." En 13-årig flicka i Somalia stenas till döds efter att ha blivit våldtagen. De religösa idioterna ansåg att det var hennes fel.

Första kapitlet är jobbigt att läsa där olika fall runt om i världen beskrivs. Jag funderade några dagar om jag skulle läsa vidare. Jag gjorde det och man kan bara bli arg t.ex. på hur kvinnor behandlas i Saudiarabien och andra muslimska länder men även på Påven och mormonkyrkan. Läs boken!

Niding
110209

Ulvbjörn är en Niding och måste sona sitt brott.

Ulvbjörn har dödat en man som han skulle skydda och för att åter bli en ärans man måste han hämta tillbaka en kvinna som rymt till Erin (Irland) . Hon vill inte gifta sig med den feta dansk som hennes far utsett till hennes man. Han får med sig en lite skara krigare på resan som sker på 600-talet.

Det mesta av boken berättelse sker i Ulvbjörns huvud där han resonerar, funderar och berättar vad hans ser och vad som händer för sig sig själv. Hans språk är fyllt av vad som jag antar ska vara ålderdomliga uttryck. Boken är också mycket väldsam och barabarisk och Ulvbjörn är den som dödar mest. Nej, det blir nog ingen mer skönlitterär bok av Dick Harrysson.

Projket Afghanistan på fel väg
110209

Är projekt Afghanistan på rätt väg, NEJ

En bok som alla borde läsa som är intresserade av Svensk utrikespolitik. Biståndet göder den utbredda korruptionen. 90% av det opium som når västeuropa kommer därifrån. Totalt odlas vallmo på omkring 150 000 ha. 2010 fanns det 84 000 personer från 43 länder i Afghanistan för att fixa till landet.

Ändå går allt åt skogen. Hur är det möjligt att detta får fortgå. I de flesta provinserna finns det nu en Talibansk skuggregering. Läs boken och bli deprimerad.

Mitt föslag: Krossa odlingen av opium, flygbomba skiten! Eller finns det en bättrre lösning. Håll utkick efter en klok tanke som snart är färdig.

Påven Benidictus , kyrkan och världen
110209

Påven Benedictus, kyrkan och världen, en pinsam historia

En bok som alla borde läsa som är intresserade av kristendomen och politik.

Dråpliga Kulturkrockar
110209

En samling Dråpliga kulturkrockar

Boken består av drygt 20 noveller som alla ska skildra dråpliga situationer som beror på kulturkrockar. Som hon som beställer ett kilo bög när hon menar ett kilo bog (bogfläsk).

Detta är en bok som inte borde skrivits, den är inte rolig.

Hoppa över, läs något annat!

Bohusläns geologi
110201

Som titeln antyder, En bok om Bohusläns geologi

Egentligen inte en bok utan mer ett häfte som beskriver Bohusläns geologi från Prekambrisk tid till nu. Speciellt intressant är den s.k. bohusgraniten som utgjorde grunden för den stora stenindustri som fanns i Bohuslän tidigare. ohusgraniten lämpade sig t.ex. bra till att göra gatsten.
Häftet har flera intressanta bilder som t.ex. visar diabasgångar som skär rakt igenom graniten.
Den sista större deformation som påverkade Bohusläns berggrund skedde för 1200 till 900 miljoner år sedan. Bohusgraniten är cirka 900 miljoner år. Efter denna tid har det bl.a. varit vulkanutbrott och flera istider som påverkat Bohuslän sberggrund.

Håll drömmen vid liv
110201

Om ledarskap skrivet av en som bara haft ledare och chefer

Författaren har skrivit en trevlig och lättläst bok om hur chefen bör vara och vad hans uppgift är. Boken är på 175 sidor men texten är stor och på hälften av sidorna är det bara några ord eller bilder.
"Vad är det som ger människor energi? DRÖMMAR"
"Att leda innebär att vilja förverkliga andra människors drömmar"
Boken diskuetar också olika arbetsätt liksom lite SWOT och mitt favoritutryck:
XM (extreme medium)

Haparanda efter IKEA
110129

Vad hände Haparanda efter IKEA öppnade 2006?

Innan var staden bland de sämsta att bo i enligt tidningen Fucus årliga undersökning. Efter etableringen var de fortfarande sämst. Haparanda har landets lägsta valdeltagande, högst ungdomsarbetslösheten och männen dricker mest sprit mm! Detta trots ett enormt ekonomsiskt uppsving tack vara IKEA och det som följde med den. Inte heller hälsoläget har förbättrats vilket är tvärtemot vad alla tidigare erfarenheter visat. Hur kunde det gå så illa. Efter att ha läst boken vet jag fortfarande inte svaret men har fått en br ainsikt om hur det fungerar däruppe vid gränsen till Finland och staden Torneå.

Bergest döttrar
110129

Var det (eller är) det verkligen så dystert, tråkigt och deprimerande i Sandviken? Bergets döttrar antyder det.

Boken skildrar fem syskons öden genom nedslag 1938 och 1958. Det enda syskon det verkar vara lite liv i låter författaren dö tidigt i boken, tyvärr. Boken som är på över 400 sidor är en dyster läsning där jag blev irriterad på personernas totala glädjelöshet, menlöshet, oföretagsamhet etc. Mannen bedrar frun, jaha skönt att slippa honom hemma jag har ju barnen. Fästmannen våldtar sin fästmö, jaha så ska det väl vara. Livet ska vara glädjelöst och det är inget att göra åt! De är inte ens vara religösa.

Nej, så här tråkigt kan det inte ens ha varit i Sandviken utan det är nog bara boken.

Den motvillige monarken
110123
Är Sverige en demokrati? Svar: Så länge vi är en monarki är Sverige ingen demokrati.

Efter att ha läst boken kan man inte annat än tycka synd om vår kung. Han verkar ha hamnat i ett jobb han inte trivs med, om inte klarar av, och i och med det också i ett kamratgäng av fel sort. Hans valspåk "För Sverige itiden" passar honom illa utan den förre kungens "Plikten framför allt" passar betydligt bättre.

Hans "kompisar" framstår som verliga svin och deras fruar som riktiga mesar, fy faaan för Östermalmsfolk. Bodde själv där i början av 1980-talet och om man tar alla fördomar man har *10 kommer man närmare verkligheten. Läs boken.

Tarsans tårar
110114

En trevlig lättläst bok om relationen mellan två personer från olika världar. Både rolig och tänkvärd. (200 sidor)

Den fattiga ensamstående modern (bildlärare) träffar, bokstavligen, en rik IT-entreprenör. De lever helt olika liv och förstår inte varandra men dras ändå till varandra, särskilt mycket gäller det IT-entreprenören. Boken innehåller också ett antal andra mer eller mindre konstiga typer som ett psykfall, en gift internetraggare mm.

Som sagt en trevlig och lättläst bok med mycket humor. Tre kristaller.

En man utan land
110114

En samling trevliga och lättlästa betraktelser om livet där han häcklar politiker, människan och även Sverige. Humoristiskt (150 sidor)

Kurt har aldrig fått Nobelpriset och det hävdar han beror på sin karriär som SAAB-handlare. "Svenskar har korta snoppar, men långa minnen".
Evolutionen ger han inte ett skit för eftersom människan är ett sådant misslyckande. De förstör ju den plats de lever på!

"Allt vad I viljen att människorna skola göra eder, det skola I och göra dem" sas inte först av Jesus! Vem den äldsta människa Kurt haft sex med får vi också veta i boken.

Vad den andra handen gör
110109

En bok om EUs dubbla politik mot U-länder. Vi ger i bistånd men tar mer i olika typer av handelshinder. (ca 50 sidor)

Boken är från 1996 men känns ändå aktuell då inte mycket verkar ha förändrats. EU ger med en hand men tar tillbaka med råge med den andra. Ett typiskt exempel är fikeripolitiken där EU betalar för att få fiska i Senegals vatten vilket slår ut det lokala fisket.

EU:s jordbrukspolitik har enligt boken två syften: 1) stödja bönderna inom EU, 2) motarbeta importen av jordbruksvaror till EU

Här börjar gemensam värld
110102

Den svenska välfärden måste framtidssäkras. Det gör man bäst genom att börja lägga undan pengar så tidigt som möjligt. Helst då genom att investera i SEB-bankens fonder. (ca 100 sidor)

Boken har getts ut av Ekerlids förlag och någon mer oblyg och oemotsagt partsinlaga får man leta efter. Det enda som framtidssäkras är bankchefernas bonusar. Kort sagt en riktig skitbok som får betyget en kristall (se bild). Författarna verkar inte ha förstått hur ett samhälle fungerar och inte heller vad statistik är. Kära Anders Mossberg och Jens Magnusson (författarna från SE-banken) man kan inte dra ut en trend i form av en rät linje i all oändlighet. Frågan jag ställer mig är: Vad tänkte förlaget på?

testbok1

testbok2

testbok3

testbok4